?

Programma 2018

Wij bieden een gevarieerd programma met vakinhoudelijke lezingen en lezingen over ondernemerschap. Breng daarnaast een bezoek aan de beursvloer waar de vele exposanten je bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen op veterinair gebied. We sluiten de Vet Day dit jaar muzikaal af met een optreden van The Great Borrelnootjes tijdens de borrel.

Accreditatie : voor de Vet Day zijn accreditatiepunten aangevraagd voor zowel dierenartsen als paraveterinairen.

TOEGANG IS GRATIS!

Een greep uit de lezingen:

>> Omgaan met de agressieve hond in de dierenartsenpraktijk | door Valerie Jonckheer - Sheehy
>> Oorklachten: spits je oren! | door Margreet Vroom
>> Wonden bij hond en kat: how to handle the challenge | door Bouvien Brocks
>> Echocardiografie: minder moeilijk dan je denkt! | door Hans Garretsen
>> "Ik heb even gegoogled"- hoe om te gaan met de mondige klant | door Jolanda Jansen
>> Een kip op het spreekuur: appeltje eitje of kies je liever eieren voor je geld? | door Yvonne R.A. van Zeeland

Maar er is nog veel meer!!!!!

Bekijk volledig programma »
Een beschrijving van alle lezingen vindt u verderop.

Onze keynote spreker dit jaar is Richard van Hooijdonk:

‘Trendz! Op naar 2030’
“Een fantastische wake-up call over hoe Robots, internet-of-things, big data en 4-D printing ons leven en werken gaan veranderen”.

Door nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones, internet-of-things, big data veranderen de maatschappij, zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties. Trendwatcher en internationaal topspreker Richard van Hooijdonk neemt je tijdens de Vet Day 2018 mee naar die inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen. Nieuwe technologie zal impact hebben op alles wat we doen. Tijdens deze inspiratiesessie wordt ingegaan op de vraag hoe je als organisatie succesvol kunt blijven in de razendsnel veranderende wereld die wordt gedomineerd door exponentiële technologie. De tijd van traditionele ‘innovatie’ is immers voorbij.

Over Richard van Hooijdonk:
Internationaal topspreker, trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk geeft tijdens de VET Day een inspirerende lezing over de impact van nieuwe technologie op de manier waarop we leven, werken en ondernemen. Richard is regelmatig op televisie te zien bij BNN/VARA, AVRO/TROS, RTL Nieuws, RTL Boulevard en te horen op BNR waar hij het programma ‘Mindshift’ presenteerde.

Alle lezingen

Omgaan met de agressieve hond in de dierenartsenpraktijk - door Valerie Jonckheer - Sheehy

De agressieve hond, pak jij hem even? Deel 1
Omgaan met de agressieve hond in de dierenartsenpraktijk

door Valerie Jonckheer - Sheehy

Valt een hond regelmatig naar jou uit? Had jij dat kunnen zien aankomen en had jij deze uitval kunnen voorkomen? Hoe controleer je oncontroleerbaar gedrag? Hoe voorspel je onvoorspelbaar gedrag? Hoe hanteer je de hond en hoe kan je de omgeving optimaliseren om de stress van de hond, de eigenaar, jouw team en jezelf te verminderen. Alvast een tip: de hond is in ieder geval bang of “anxious” en is goed te helpen met juist gebruik van de omgeving en inzet van het personeel. Echte agressiestoornissen komen niet vaak voor dus zelfs de hond die je aanvliegt als jij de polikamer deur open doet is waarschijnlijk alleen maar zichzelf aan het verdedigen ;-). Dit en veel meer wordt besproken in Deel 1.

De lezingen van Valerie Jonckheer-Sheehy tijdens de Vet Day 2018 vullen elkaar aan. Deel I is geschikt voor zowel dierenartsen als paraveterinairen. Deel II is vooral gericht op dierenartsen.

Gedragsmedicatie voor de agressieve hond in de Dierenartsenpraktijk - door Valerie Jonckheer - Sheehy

De agressieve hond, pak jij hem even? Deel 2
Gedragsmedicatie de agressieve hond in de dierenartsenpraktijk

door Valerie Jonckheer - Sheehy

Pilletje tegen de angst of nog angst voor pillen? De hond die z.s.m. op de tafel moet maar dat niet wil kan jij vaak helpen door gedragsmedicatie te geven. Maar welke tabletten, voor welke honden, in welke gevallen en welke dosis en wat zijn de voor- en nadelen? In deze lezing worden o.a. de volgende medicaties besproken : alprazolam, gabapentine en de alfa-2 agonisten. Leer een bewuste keuze maken zodat je onnodig lijden voorkomt van niet alleen de hond maar ook van jezelf, de eigenaar en jouw team.

De lezingen van Valerie Jonckheer-Sheehy tijdens de Vet Day 2018 vullen elkaar aan. Deel I is geschikt voor zowel dierenartsen als paraveterinairen. Deel II is vooral gericht op dierenartsen.

Je hematologie analyzer en een anemische patiënt - door Erik Teske

Je hematologie analyzer en een anemische patiënt

door Erik Teske

Er zijn vele oorzaken te noemen voor een patiënt met anemie. Uw hematologie analyzer bepaalt niet alleen de hematocriet maar geeft u veel meer informatie. Hoe kan dat u helpen bij het opwerken van een anemische patiënt? Tijdens deze lezing zal aan de hand van een stukje theorie en casuïstieken hier nader op worden ingegaan.

Oorklachten: spits je oren! - door Margreet Vroom

Oorklachten: spits je oren!

door Margreet Vroom 
i.s.m. Elanco Animal Health

Van alle patiënten op het spreekuur heeft tien procent oorproblemen, maar tijdens het klinisch onderzoek stijgt dat percentage tot wel 20%. Dit betekent dat de vaardigheid van een eigenaar om een oorprobleem te herkennen niet zo goed is. Daarom is een goed oor onderzoek van groot belang voor elke hond in de behandelkamer. Tijdens deze lezing krijg je handvatten toegereikt die je helpen bij de diagnostiek, nader onderzoek en behandeling van bovengenoemde groep.

>> Welke materialen heb je nodig?
>> Waar moet je op letten?
>> Welke vaardigheden zijn van belang voor een juiste diagnose?
>> Hoe interpreteer je een bacterieel onderzoek?
>> Hoe stelt je een op maat gemaakt plan op voor de patiënt die voor je staat, wat de eigenaar ook begrijpt en uitvoert?

DAP 3.0, klantgerichte innovaties in de dierenartsenpraktijk - door Roeland Wessels

DAP 3.0, klantgerichte innovaties in de dierenartsenpraktijk

door Roeland Wessels 
St. Anna Advies

Je toekomstige klanten zijn de pubers van nu. Is je praktijk nog wel aantrekkelijk genoeg wanneer zij over een paar jaar hun eerste huisdier aanschaffen? En wist je dat 'de Millenial generatie' (geboren 1980-2000)' tegenwoordig het grootste aandeel heeft in het nationale huisdierenbezit? Wat verwachten zij van de dierenartsenpraktijk? Nieuwe klanten binden en bestaande behouden, dat kan! Maar alleen als je, naast een uitstekende technische dienstverlening, uitblinkt in communicatie én continu bereid bent je dienstverlening aan te passen aan de wensen van de veranderende eigenaar. In deze inspirerende lezing volgen we de reis van de toekomstige klant door jouw praktijk. Hoe onderscheidt jouw praktijk zich ook in de toekomst van andere veterinaire dienstverleners? Krijg praktische inzichten en handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Leuk en leerzaam!

Zorg jij goed voor je chronische patiënten? - door Gerco Bosch

Zorg jij goed voor je chronische patiënten?

door Gerco Bosch 
i.s.m. Vetoquinol

Veel patiënten in de dierenartspraktijk hebben een chronische aandoening, waarvoor goede en tijdige opvolging noodzakelijk is. Alhoewel dierenartsen zich hier bewust van zijn, blijkt deze opvolging in de praktijk vaak niet optimaal te verlopen. Enerzijds kan het lastig zijn de eigenaar voldoende te motiveren voor ‘chronische zorg’, anderzijds blijkt dat ook vaak geen goed systeem bestaat om de eigenaar op het juiste moment van passende informatie en tijdige herinneringen te voorzien. Door goede afspraken te maken welke patiënten je wanneer en waarvoor terug wilt zien en door optimaal gebruik te maken van je praktijk management software en andere communicatie middelen is hier veel winst te behalen. De kwaliteit van je zorg voor de chronische patiënt zal hierdoor vooruit gaan. Een patiëntgroep waar nog grote stappen gemaakt kunnen worden is de osteoarthrose patiënt. Vetoquinol heeft al meerdere  jaren ervaring in het opzetten van artrose opvolgprogramma’s in de praktijk. Tijdens deze lezing delen Vetoquinol en Gerco Bosch, dierenarts en praktijktrainer, relevante en praktische informatie over het belang van adequate opvolging van chronische patiënten voor uw praktijk. Met de concrete “tips and tricks “ die u krijgt kunt u thuis direct aan de slag.

Dierfysiotherapie van (meer)waarde voor uw praktijk? - door Margriet Koopman

Dierfysiotherapie van (meer)waarde voor uw praktijk?

door Margriet Koopman

Dierfysiotherapie is een relatief nieuw en opkomend beroep. Niet iedereen is bekend met de meerwaarde van het samenwerken met een dierenfysiotherapeut waardoor voor alle partijen kansen voor optimale patiëntenzorg worden gemist. Onbekend maakt immers onbemind! En dat moet veranderen in de ogen van Margriet Koopman. Graag laat zij je kennismaken met de beroepsgroep van dierenfysiotherapeuten en bespreekt tijdens haar lezing wat een dierenfysiotherapeut kan betekenen voor jouw praktijk.

>> Wanneer is het goed om een patiënt door te verwijzen naar een dierenfysiotherapeut?
>> Welke patiënten en aandoeningen hebben baat bij fysiotherapeutische behandeling?
>> Wat doet een dierenfysiotherapeut nu eigenlijk precies?
>> Hoe vind ik een goed opgeleide dierenfysiotherapeut?
>> Hoe zorgen we voor een optimale samenwerking?
 
Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens de lezing van dierenfysiotherapeute Margriet Koopman.

Fractuurbehandeling bij het paard; een uitdagende team inspanning! - door Frerik ter Braake

Fractuurbehandeling bij het paard;  een uitdagende team inspanning!

door Frerik ter Braake 

In de laatste decennia zijn de technische mogelijkheden voor fractuurbehandeling bij het paard aanzienlijk verbeterd. Dit met name ook door de ontwikkelingen binnen de medische beeldvorming zoals digitale röntgen,  CT, MRI en echografie. Ook door verdere ontwikkelingen van de implantaten die we voor fractuurbehandeling bij het paard kunnen toepassen zijn de mogelijkheden en de resultaten sterk verbeterd zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de locking plate die voor een betere stabiliteit van de reconstructie van fracturen zorgt. Toch blijft het, met al deze technische verbeteringen, een inspanning waarbij het geheel van voorzorgen, case selectie, de operatieve ingreep zelf  en last but not least de gehele nazorg, een echte teaminspanning! Het paard is nu eenmaal  een vluchtdier waarbij we, met name bij fracturen van de lange beenderen, vaak tegen of over een  mechanische grens zitten van wat mogelijk is voor een goed functioneel herstel.

Een kip op het spreekuur: appeltje eitje of kies je liever eieren voor je geld? - Yvonne van Zeeland

Een kip op het spreekuur: appeltje eitje of kies je liever eieren voor je geld?

door Yvonne van Zeeland 
i.s.m. KRKA

Door de toenemende populariteit van de kip als huis- en hobbydier worden gezelschapsdierenartsen steeds vaker geconfronteerd met een zieke kip op het spreekuur. De veterinaire zorg die door de eigenaren gevraagd wordt, alsmede de type problemen die bij deze kippen gezien worden vergen een andere benadering dan die voor vogels die voor commerciële doeleinden gehouden worden. Voor dierenartsen die niet gewend zijn aan het werken met deze of andere vogels in de dagelijkse praktijk kan het bieden van adequate veterinaire zorg een uitdaging zijn, niet alleen vanwege de verschillende anatomie en fysiologie van vogels ten opzichte van zoogdieren, maar ook vanwege de diverse regels en wetgeving waarmee rekening gehouden dient te worden tijdens behandeling van deze soort. Deze lezing heeft tot doel de dierenarts wegwijs te maken in de beginselen van de geneeskunde van de hobbykip, en zo de eerstelijns gezelschapsdierenarts handvatten te bieden om dit type patiënt in hun praktijk te behandelen.

Ellebogen: scopie of ulnectomie, of beide? - door Michiel van Zuijlen

Ellebogen: scopie of ulnectomie, of beide?

door Michiel van Zuijlen

Elleboog problematiek is van alle tijden, maar hierin is toch wel een evolutie ontstaan. De oudere dierenartsen zijn bekend met operaties welke desondanks veel artrose geven. Is dit bij de moderne technieken ook nog het geval?

Naast preventieve behandeling is er ook een curatieve behandeling mogelijk, zelfs bij een medial compartiment disease. In deze lezing komt elleboogdysplasie in de brede zin en de specifieke behandeling ervan aan bod, waaronder ook de mogelijkheden van osteotomie van de ulna.

Weten uit welke hoek de wind waait - door Saskia Schiereck

Weten uit welke hoek de wind waait
Adviseren over preventieve zorg in de gezelschapsdierenkliniek

door Saskia Schiereck
i.s.m. MSD Animal Health

In de moderne eerstelijns gezelschapsdierenkliniek wordt zichtbaar meer focus gelegd op het geven van advies over preventieve zorg. Met als belangrijkste doel: het voorkomen van ernstige infectieziekten, vectorziekten en zoönosen. Belangrijke zaken als het gaat om dier- en volksgezondheid. Daarnaast  zijn er een aantal commerciële effecten. Het binden van klanten en als resultaat een groeiende omzet van de verkopen van preventieve diergeneesmiddelen. Er wordt veelal gebruik gemaakt van aanbiedingen of zorgplannen om de preventieve adviezen te ondersteunen.

Tegelijkertijd is een andere trend zichtbaar, breder dan in het veterinaire domein. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om het nut en de veiligheid van preventieve zorg in twijfel te trekken. Op social media, op verjaardagen en in het nieuws. De vaccinatiegraad humaan daalt naar het kritische dieptepunt. In de honden- en kattenwereld is eveneens een duidelijke vaccinatieangst op te merken.  Maar ook het behandelen tegen parasieten wordt regelmatig gewantrouwd. De diereigenaar noemt zichzelf kritisch en veegt wetenschappelijke argumenten van tafel. Laatst sprak ik een dierenarts en die omschreef het zo: “Er waait een tegenwind”.

Beide trends lijken elkaar behoorlijk in de weg te zitten. Op welke manier kunnen we in de praktijk het belang van preventieve zorg zonder kleerscheuren bespreekbaar maken? Met welke beïnvloedingsprincipes hebben we hier eigenlijk te maken? Hoe kunnen we deze principes in de dierenkliniek inzetten, zodat, in elk geval in je eigen klantenkring, de wind uit de juiste richting waait. Want het geven van goede adviezen over belangrijke zaken als dier- en volksgezondheid verdient alle wind in de zeilen.

Hoe hou je het leuk? - door Marielle van Duijnhoven

Hoe hou je het leuk?

door Marielle van Duijnhoven 
Henry Schein Animal Health

Je doet je werk met overtuiging, hebt hart voor je vak, bent gedreven. Maar… het is wel veel, al die ballen in de lucht houden. De klant zo goed mogelijk bedienen, ontwikkelingen volgen, onregelmatige diensten draaien en, oh ja, je hebt ook nog een privéleven. Je bent intelligent, weet prima wat jou helpt om beter in je werk en in je vel te zitten.

Maar… daar ook iets mee doen, dat is andere koffie. En juist daar gaat deze interactieve lezing over.

Beter weten over beter eten… - door Esther Plantinga

Beter weten over beter eten…: veel voorkomende mythes over gezonde voeding voor de hond en kat

door Esther Plantinga 
 

Goede voeding voor de hond, het houdt ons allemaal bezig. Het internet staat vol met statements en adviezen van zelfverklaarde experts die hun mening verkondigen over de enige juiste manier van voeren van de hond of kat. Hoe kun je als dierenarts feit van fictie onderscheiden? Deze lezing zal op een interactieve manier in gaan op veel gehoorde meningen en adviezen over honden- en kattenvoeding. Is vers nou beter dan brok? Wat is het verschil tussen verschillende typen brokken? Wat is nou is de zin en onzin van graanvrije voeding? Dit en meer komt aan bod tijdens een interactieve sessie over voeding. Houd de mobiel bij de hand en stem mee, weet jij hoe het werkelijk zit?

Echocardiografie: minder moeilijk dan je denkt! - door Hans Garretsen

Echocardiografie: minder moeilijk dan je denkt!

door Hans Garretsen 
 

Echografie van het hart is bij veel van je patiënten makkelijker dan je denkt.  Naar schatting 85 % of meer van honden en katten die volwassen zijn of op nog oudere leeftijd zijn,  hebben hartafwijkingen die relatief eenvoudig te inventariseren zijn voor een ieder die een echo apparaat heeft. Zeker als er op dat echoapparaat ook een zogenaamde M-mode zit en een cine-loop waarbij een klein stukje van het bewegende beeld opgenomen kan worden. Bij volwassen en oudere honden zijn het meestal mitralisinsufficiënties en cardiomyopathie die je vast moet stellen. Er zijn tabellen die aangeven hoe dik het ventrikelseptum en de linker ventrikelwand moeten zijn en hoe groot het lumen in diastole is.

Probleem is het maken van de juiste doorsnede en dat vergt handigheid en ervaring. Bij handigheid moet je eventueel gebruik maken van beide handen als je met de transducer aan het zoeken bent naar de juiste doorsnede. Met 2 handen aan de transducer werkt in het begin veel makkelijker en als je dan voldoende ervaring hebt opgebouwd, kun je overgaan naar het met 1 hand richten van de transducer.  

Bij deze lezing wordt onder andere aandacht besteed aan die handigheid. Daarnaast wordt de praktische uitvoering van het echocardiografisch onderzoek en de interpretatie ervan bij de in de praktijk meest voorkomende afwijkingen besproken. Je krijgt informatie over de uitvoering van het onderzoek en de interpretatie van een aantal veelvuldig voorkomende afwijkingen.

En als je vanaf de maandag na de Vet Day 2018 oefent op honden die toch al een premedicatie hebben gehad, zal je merken dat echocardiografie toch minder moeilijk is dan je denkt!

De (on)mogelijkheden van dentale röntgenfoto’s in de dierenartspraktijk - door Frans Knaake

De (on)mogelijkheden van dentale röntgenfoto’s in de dierenartspraktijk

door Frans Knaake 
 

Het maken van dentale röntgenfoto’s bij een gebitsonderzoek en behandeling wordt steeds meer een gewoonte in de algemene dierenartsenpraktijk. Een dentale foto geeft een helder inzicht in de status van het gebit onder het tandvlees. Een gebied waar zich veel pathologie kan afspelen. Helaas, niet in alle gevallen geven dentale röntgenfoto’s een helder inzicht…. Tijdens de lezing zullen de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden worden besproken van dentale radiologie. Daarnaast zal tijdens de lezing worden gesproken over andere mogelijke toepassingen van dentale foto’s.

"Ik heb even gegoogled"- hoe om te gaan met de mondige klant - door Jolanda Jansen

"Ik heb even gegoogled"- hoe om te gaan met de mondige klant

door Jolanda Jansen 
St. Anna Advies

De eigenaren van nu worden steeds mondiger. Niet alleen door informatie en advies via internet, maar ook omdat de millenial generatie (de grootste groep huisdierenbezitters) nu eenmaal assertiever is dan de generaties daarvoor. Onder het mom 'nooit geschoten altijd mis' zullen ze jou en je collega's continu uitdagen en testen. Bijvoorbeeld op prijs ("Kan ik geen korting krijgen dan?"), op expertise ("Maar de fokker zegt dat..!"), op dienstverlening ("Maar kun je niet gewoon een zalfje meegeven?") en op communicatie ("Belachelijk dat ik zo lang moet wachten, ik schrijf een negatieve review!"). Herkenbaar? Breekt het zweet je al uit? In deze workshop krijg je praktische tips en oneliners om de mondige klant de baas te blijven. Praktisch en direct toepasbaar!

Belang en vernieuwde aanpak van uremische toxines bij chronische nierinsufficiëntie - door José Mottet

Belang en vernieuwde aanpak van uremische toxines bij chronische nierinsufficiëntie

door José Mottet 
i.s.m. Porus GmbH

Uremische toxines zoals ureum, indoxylsulfaat en para-cresylfultaat worden onder normale omstandigheden via de nieren verwijderd. Bij nierinsufficientie stijgen hun serumconcentraties echter waardoor het uremisch syndroom ontstaat. Recent onderzoek toont aan dat deze verhoogde serumconcentraties een dysbiose veroorzaken in het maagdarmkanaal waardoor nog meer uremische toxines in de circulatie terechtkomen. Bij dieren met nierinsufficiëntie proberen wij de productie van deze toxines te verminderen door het toedienen van een dieet met een laag eiwitgehalte ('nierdieet'). Sinds kort is er een orale toxinebinder verkrijgbaar gebaseerd op geactiveerde koolstof. In deze presentatie worden enkele nieuwe inzichten in uremie bij nierinsuffiëntie toegelicht alsook de binding van uremische toxines nader bekeken.

Met een goed reinigings- en desinfectiebeleid het antibioticagebruik laten dalen? - door Harry Oussoren

Kan het antibioticagebruik drastisch dalen als de reiniging, desinfectie en sterilisatie van uw medische hulpmiddelen op orde is?

door Harry Oussoren 
 

Antibioticaresistentie vormt, hoewel het probleem grotendeels “onzichtbaar” is, een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. De aanpak van antibiotica resistentie is nooit af!

In veel praktijken wordt antibiotica gebruikt uit gewoonte, op basis van (soms verouderde en niet op evidence gebaseerde) richtlijnen en omdat men “zekerheid boven alles” verkiest. 

Werknemers in de gezondheidszorg (mensen én dieren) moeten zich meer bewust zijn van het gevaar van antibiotica resistentie en wat zij er zelf aan kunnen doen om dit een halt toe te roepen.

Harry Oussoren gaat tijdens zijn lezing in op deze uitdagingen en geeft praktische tips over de aanpak.

Omega-3 vetzuren als therapeutische ondersteuning bij chronische aandoeningen - door Esther Hagen-Plantinga

Omega-3 vetzuren als therapeutische ondersteuning bij chronische aandoeningen; something fishy about it?

door Esther Hagen - Plantinga 
 

Tegenwoordig zijn meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren een gangbaar goed geworden in het voedingsmanagement van chronische ziekten bij honden en katten. Een verscheidenheid aan chronische ziekten kan baat hebben bij extra suppletie van meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren, en dan met name vanwege hun ontstekingsremmende vermogen. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk? Welke dosering moet worden geadviseerd, en is dit verschillend voor verschillende aandoeningen? En zijn er bijwerkingen om rekening mee te houden? In deze sessie wordt een overzicht gegeven van het poly-onverzadigde vetzuurmetabolisme en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen. Praktische richtlijnen voor gebruik zullen dan worden besproken voor verschillende ziektetoestanden, geïllustreerd met een overzicht van omega-3-vetzuurgehalten van verschillende commerciële dieetvoedingen en preparaten voor gezelschapsdieren.

De start van een “ideale” hulphond? - door Sandra Huisman en Pieter Blickman

De start van een “ideale” hulphond?

door Sandra Huisman en Pieter Blickman 
Hulphond Nederland

Hulphond Nederland helpt jaarlijks vele honderden mensen met de inzet van een hulphond. Honden worden opgeleid om mensen met verschillende problematieken bij te zijn. Mensen met een lichamelijke handicap, epilepsie, Ptss en kinderen en jongeren met een therapeutische zorgvraag.
Je begrijpt dat niet alle honden een hulphond kunnen worden, maar welke honden zijn dan het meest geschikt? Hoe selecteert Hulphond Nederland deze honden? Tijdens de lezing zullen Pieter Blickman en Sandra Huisman je alles vertellen over de doelstelling van Hulphond Nederland en de opleiding van Hulphonden.

Wonden bij hond en kat: how to handle the challenge - door Bouvien Brocks

Wonden bij hond en kat: how to handle the challenge

door Bouvien Brocks 
 

In de praktijk komen veel soorten wonden voor: bijtwonden, traumatische wonden en iatrogene wonden. En dan heb je zoveel keuze in materialen. Door de bomen zie je soms het bos niet meer. Of je start vol goede moed na de eerste kennismaking en ziet niet het gewenste resultaat. Tijdens deze lezing krijg je simpele tips en tricks, opgedaan door veel ontmoetingen met wonden.

Klanten vinden & binden met online marketing - door Karin Ritsma

Klanten vinden & binden met online marketing

door Karin Ritsma 
 

In deze workshop krijg je een aantal praktische tips hoe je goed zichtbaar bent voor je huidige klanten en nieuwe klanten kan vinden en bereiken.

Je krijgt een aantal handreikingen hoe je je website beter vindbaar maakt en welke rol social media daarin kunnen spelen. Social media zijn uitermate geschikt om op een meer subtiele manier reclame voor jezelf te maken. Hoe? Door waardevolle informatie, zoals tips en adviezen, met je klanten te delen. Aandacht besteden aan je klant. Een praktische “How To” workshop aan de hand van inspirerende voorbeelden die eenvoudig toe te passen zijn voor elke zelfstandig ondernemer.

Infectiepreventie in de praktijk: een kwestie van kennis, organisatie en gedrag - door Nelly Holland

Infectiepreventie in de praktijk: een kwestie van kennis, organisatie en gedrag

door Nelly Holland 
i.s.m. Diversey

Infectiepreventie maatregelen zijn noodzakelijk om infecties en de verspreiding ervan te voorkomen. Deze maatregelen zijn eveneens onderdeel van het beleid tegen antibioticaresistentie. Hoe meer infecties worden voorkomen des te lager is het antibioticumgebruik. Met goede infectiepreventie wordt verdere verspreiding van resistente bacteriën voorkomen.
Tijdens deze lezing ontvang je praktische tips om hygiëne protocollen te implementeren en te borgen.